Telefon  900 48 589

Tredreier Byrge Skottvoll

Her vil du finne tredreide produkter for salg. Tredreiere vil finne inspirasjon og informasjon om tredreiing. Jeg lager også møbler og andre treprodukter på bestilling.


Kurs i tredreiing for nybegynnere og de litt øvede holdes kontinuerlig. Kontakt meg for mer informasjon. Jeg tar maks to elever og du får derfor en tett oppfølging under kurset.
Rimelig overnatting med 5 til 10 minutters gange til mitt verksted.
Les mer ..Overflatebehandling av dreide treprodukter

Her vil du finne en generell innføring i overflatebehandling av dreide produkter.

Tredreiing - Overflatebehandling av dreide produkterDet finnes et utall av produkter og nesten like mange meninger. Jeg skal ikke gi deg noen fasit, men gi deg en generell innføring, slik at du kommer i gang med overflatebehandling av dreide produkter.

Mer informasjon om bruken av spesifikke produkter finner du i linken til høyre – ” Informasjon for tredreiere”.

Image

Hensikten med overflatebehandlingen.

Overflatebehandlingen skal fremheve strukturen i treverket, altså skjønnheten og egenskapen i treverket. De enkelte treslagene har ulik struktur og skjønnhet. Bjørk har svak struktur, mens Ask har markert struktur. Både Ask og Bjørk er lyse tresorter. Ved å la Bjørka surne får den svært markert struktur. Ved riktig overflatebehandling av Bjørk vil skjønnheten fremheves. Alm, Rogn og Lerk er mørke tresorter. Til overflatebehandling av Alm og Rogn vil jeg velge en olje da disse treslagene er løvtrær. Lerk er et furutre, her har jeg god erfaring med Liberon Woodturner's Stick, som er en Carnubavoks.

Overflatebehandlingen skal ikke bare fremheve strukturen i treverket. Den skal også beskytte overflaten mot ytre påkjenninger, som slitasje, fukt og diverse vesker.

Påføringsmetoder

For å oppnå best resultat er det viktig at en bruker riktig verktøy og påføringsmetode. Påføringsverktøy er: Kluter, stålull og pensel.

Tredreiing - overflatebehandling  med polerrull og kluterKluter: Bruk en lofri klut eller klede. Det er å få kjøpt spesielle kluter, men disse blir dyre i lengden. Selv bruker jeg Turtle Polérrull (Polérpapir) som ikke loer. Den er miljøvennlig - biologisk nedbrytbar og består av 100 % cellulose.

Tredreiing - overflatebehandling med polerull og stålull 000Stålull: Kalles også polerull. Stålull kjøpt i matbutikker kan ikke brukes. Grovheten på stålull betegnes med tall, og det er nr 0000 du skal bruke (fire nuller). Stålull til polering av trevirke er langfibret stålull og en må bruke saks for å dele den opp i passende stykker.

Hvilke produkter skal jeg bruke?

De produktgruppene som brukes mest er voks og oljer, mens lakk brukes i mer spesielle tilfeller. Skjellakk kan brukes, men skjellak er ikke lakk. Oljevoks eller hardvoksoljer kan brukes, selv om dette vanligvis brukes som gulvolje eller benkplateolje. For å sette farge på produktet brukes vanligvis beis (vannbassert eller spritbassert) eller voks med farge. Maling er ikke vanlig å bruke. Uansett må valg av overflatebehandling ses i sammenheng med det produktet en lager. Du må bruke et produkt som tørker eller danner en hard overflate.

Produkter som ikke brukes er: Matolje (harskner) og vaselin (hardner ikke).

Nedenfor nevne noen av de vanligste produktene med fordeler og ulemper.

Tredreiing - overflatebehandling med finishing oilLiberon Woodturners Finishing Oil. Oljen er en blanding av Linolje og Kinesisk nøtteolje pluss noe mer. Oljen er lett å påføre med klut og trekker godt inn i treverket. Egnet til harde tresorter. Mørkner treet noe. Et annet mye brukt produkt er Danish Oil. Dette er en blandingsolje mellom olje og lakk.

Begge fremhever treet på en fin måte.

Tredreiing - overflatebehandling Pure Tung Oil. Kalles også Kinesisk treolje, Kinesisk nøtteolje.. Påføres med klut, gulner treet lite og fremhever treets glød. Danner en hard beskyttende overflate. Ikke egnet til Selje.

Felles ved påføring av olje er flere tynne lag. Det første laget skal trekke godt inn i treverket og all overskytende olje skal tørkes av. Neste lag påføres og overskytende olje tørkes av. Overflaten skal kunn være fuktig.

Det finnes mange flere slags oljer, her er det bare å eksperimentere, lese og lære.

Etter olje er voks et mye brukt alternativ. Enten alene eller som siste finish over olje. Det finnes svært mange varianter med voks i navnet. For den som er ny i tredreiing er de påfølgende variantene et fint utgangspunkt.

Tredreiing - overflatebehandlingBivoks. Påføres med klut mens trebollen er i tredreiebenken og roterer. Fremhever treets glød og gulner ikke treet. Bivoks gir en grei beskyttelse, men lite motstandsdyktig mot vann. Tørketiden er nesten umiddelbart, men la produktet stå natta over for å la mykningsmidlet fordampe.

Tredreiing - overflatebehandlingBlack Bison Antikkvoks fargeløs. Finnes i to utgaver: pastaform og flytende. Tredreiere bruker varianten i pastaform og den påføres med polerull (stålull 0000) mens bollen roterer. Fremhever treets glød og gulner ikke treet. Tørketiden er nesten umiddelbart, men la produktet stå natta over for å la mykningsmidlet fordampe.

Tredreiing overflatebehandlingChestnut Microcrystalline Wax. Det er en meget slitesterk og vanntett overflatebehandling som er lett å påføre samt å polere til høy glans. Motstanddyktig mot fingermerker gjør den til et godt valg for sluttbehandling av produkter som sannsynligvis vil bli håndtert, for eksempel trepenner eller håndtak.
Passer også som en finish for fine møbler og mange andre treprosjekter. Voksen brukes best over en ferdig slipt eller annen overflatebehandling.

Tredreiing - overflatebehandlingLiberon Woodturners Sticks. Brukes for å oppnå en høy og varig glanset overflate. En unik blanding av Carnuba voks og harpiks. Vil ikke riper eller skader selv de mykeste treslagene. Langvarig og slitesterkt glans. Finnes også i en lysere variant (Chestnut), men jeg anbefaler den rustbrune varianten (Liberon). Påføres ved hjelp av friksjonsvarme og glanses med stålull 0000. Gir en langvarig hard overflate. Trenger ingen tørketid.

Epilog

Prøv forskjellige metoder, lytt til andre og gjør deg selv opp en mening. Det finnes ingen fasit. Det blir vel mye likt kokker og sauser – mange meninger, mange varianter.

Du kan bruke voks over oljet overflate, men ikke motsatt.

Husk at alle kluter, filler og pensler som er blit brukt er blit brukt i forbindelse med oljer skal kastes på bransikkert sted eller brennes.

Pensler kan renses i WhiteSprit, vaskes deretter med Zalo, skyless godt i rennende varnt vann og henges til tørk.

Lykke til.