Telefon  900 48 589

Tredreier Byrge Skottvoll

Her vil du finne tredreide produkter for salg. Tredreiere vil finne inspirasjon og informasjon om tredreiing. Jeg lager også møbler og andre treprodukter på bestilling.


Kurs i tredreiing for nybegynnere og de litt øvede holdes kontinuerlig. Kontakt meg for mer informasjon. Jeg tar maks to elever og du får derfor en tett oppfølging under kurset.
Rimelig overnatting med 5 til 10 minutters gange til mitt verksted.
Les mer ..Beskrivelse av tredreiebenk

Hensikten med denne siden er å gi en enkel innføring i en tredreiebenk, dens funksjon og beskrivelse av de enkelte delene. Videre vil vi gi noen tips ved valg av tredreiebenk.

Vi vil ikke gi noen ”best i test” eller lignende, da behovet til den enkelte tredreier er avgjørende.

En tredreiebenk skal sette et trestykke i rotasjon slik at det kan bearbeides med et verktøy. Verktøyet legges an mot et anlegg og verktøyet styres av tredreieren.

Nedenfor er vist en tegning av en tredreiebenk. Videre har vi forklart funksjonen til de enkelte delene. Det finnes også mye informasjon på Internett, vi har derfor navngitt de forskjellige delene på engelsk.

Image

Vange (lathe bed)

Vange (lathe bed) – Skinne hvor deler til tredreiebenken monteres. Det er helt essensielt at vangen er vridningsstabil og motstår vibrasjoner. Vange laget i støpejern er det eneste som oppfyller disse kravene. Det eneste unntaket er tredreiebenker fra OneWay ( pris kr 40.000 pluss) hvor vangen er en del av et stort solid rør. Det selges tredreiebenker hvor vangen består av to firekantrør; ikke brukbart. Skal du få glede og føling med tredreiing må vangen være solid.
Tredreiebenk skjematisk

Drivdokke (head stock)

Drivdokke (head stock) – Enhet som setter trestykket i rotasjon. Motoren kan være fast montert på drivdokka eller drivdokka er fast montert på vangen og motoren er da også fast montert på vangen. Det er viktig å kunne endre rotasjonshastigheten, men ikke alltid hvilken måte dette gjøres. Det er tre måter å endre hastigheten: 
tredreiebenk drivdokke
  •  Reimskive
  •  Variator
  •  Elektronisk
Drivdokke med reimskive
Variator

Elektronisk hastighetsregulering bruker også reimdrift for overføring fra motor til spindel, men motorhastigheten reguleres elektronisk. Se egen artikkel om dette.

Det er viktig at reimskiva slurer når trestykket kiler seg fast. Det brukes derfor V-formed kilereim.

Spindel (spindel)

Spindel (spindel) – Spindelen roterer med en hastighet avhengig av girutvekslingen. Til spindelen festes innspenningen eller festeanordningen som holder trestykket. Spindelen har utvendige gjenger for feste av verktøy og et innvendig hull som er kon.
Spindelkon betegnes med MT (morse taper). Størrelsen på MT betegnes med nummer fra 0 til 7, hvor 0 er minst. For tredreiebenker er MT2 det vanligste.

Spindel

Anlegg (tool rest)

Anlegg (tool rest) – verktøyet plasseres på anlegget. Anlegget er festet til en anleggs holder (banjo, tool rest base) som igjen festes mot vangen. Anlegget er vanligvis rett, men kan også være bueformet ved dreiing av boller. Det er viktig at anlegget er solid og profilert. Like viktig er det at holderen til anlegget (Banjo) har bredt feste mot vangen og høy hals mot anlegget. Dette for å unngå vibrasjoner.

Anlegg

Bakdokk (tail stock)

Bakdokk (tail stock) – bakdokka brukes bl.a som mothold av treemne ved dreiing mellom senter. Bakdokka festes til vangen. Bakdokka har en sylinder som med et ratt kan skyves inn og ut av bakdokka. Sylinderen kalles pinol. Pinol er kon (morse taper) for innfesting av verktøy. Spindel kon betegnes med MT (morse taper). Størrelsen på MT betegnes med nummer fra 0 til 7, hvor 0 er minst. For tredreiebenker er MT2 det vanligste.

Bakdokke (Tailstock)